Koncertima učenika laureata Muzičke škole ,,Kornelije Stanković”, te Rusa Aleksandra Poelujeva i Ukrajinca Vladimira Murze, u bijeljinskoj sali gradskog Bioskopa, završen je Treći Međunarodni muzički festival ,,Dani harmonike”, koji je okupio više od 200 takmičara izvođača i muzičkih pedagoga iz 11 evropskih zemalja. Pored učesnika iz BiH, na festvalu su se pojavili izvođači iz Rusije, Ukrajine, Austrije, Njemačke, Mađarske zatim Slovenije, Makedonije te susjedne Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Za pet dana festivala održano je više koncerata na kojima je, pored Vladimira Murze i Aleksandra Poelujeva, nastupala  Treća muzička odeska škola iz Ukrajine. Publici se predstavio i Trio ,,Pulsacion” i Miodrag Krstić iz Srbije, zatim požarevačka Muzička škola ,,Stevan Mokranjac” kao i Ansambl harmonika iz Mađarske. 

Festival u Ugljeviku i Bijeljini posjetili  su takmičari, predavači i članovi žirija iz Moskve, Odese, Budimpešte, Pakša, Hamburga, Graca i Maribora. Harmonikaši su došli i iz Beograda, Kruševca, Novog Sada, Šapca, Požarevca, Smedereva, Bačke Palanke, Sombora  zatim Loznice, Pančeva, Zemuna, Prilepa, Pule i Podgorice. Od gradova u BiH takmičile su se škole iz Sarajeva, Brčkog, Gračanice, Nevesinja, Istočnog Sarajeva, Foče, Gradiške te susjedne Bijeljine.

Međunarodni žiri

    Izvođače je ocjenjivao međunarodni žiri, čiji je predsjednik bio Ukrajinac Vladimir Murza. Članovi žirija bili su Vladimir Olenjik (Njemačka), Mađar Zoltan Šokolaj zatim Dragana Mladenović,  Miodrag Krstić i Obrad Kaitović (Srbija), Melita Čičić (BiH), Aleksandar Poelujev (Rusija),  Dražen Košmel (Hrvatska).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *