Dodjelom nagrada i priznanja najboljim solistima izvođačima na harmonici, sinoć je u Ugljeviku završen Treći međunarodni festival ,,Dani Harmonike”, koji je okupio više od 200 takmičara izvođača i pedagoga iz deset evropskih zemalja. Pored učesnika iz BiH, na festvalu su se pojavili izvođači iz Rusije, Ukrajine, Austrije, Mađarske zatim Slovenije, Makedonije te susjedne Srbije i Hrvatske.

   Prema ocjenama stručne javnosti, ova manifestacija je po svemu prevazišla ranije održane i ima perspektivu da postane tradicionalan, a Ugljevik, odnosno Muzička škola ,,Kornelije Stanković”, ima dovoljan kapacitet da organizuje i okupi eminentne svjetske stručnjake iz oblasti harmonike.

 U izjavi za medije, profesor na Muzičkoj akademiji u Odesi Vladimir Murza ocijenio je ugljevički festival kao veliki ,,praznik harmonike na Balkanu”.

      – Svake godine, zahvaljujući Festivalu, Ugljevik postaje veći kulturni centar pa je ova mala opština uvrštena u mapu kulturnih događaja, kada je harmonika u pitanju, istakao je ovaj muzički umjetnik.

    Važno je to, dodao je Murza, da se ova muzička svečanost visoko kotira jer se u ovoj opštini svake godine ne samo okupi veći broj izvođača nego se svaki put poveća i kvalitet svirke.

     – Ako se ovako nastavi, Ugljevik će uskoro postati centar harmonike, ne samo u BiH nego i svijetu, istakao je Murza.

       Direktor Osnovne muzičke škole Slaviša Perić je istakao da će kao organizatori učiniti sve da ovaj festival preraste i postane u najmasovnije takmičenje kada je u pitanju harmonika.

       – Poslije festivala u Puli, koji postoji 36 godina, smatram da je ovo najveće okupljanje takmičara i stručnjaka, istakao je Perić.

        Potrudićemo se, kaže direktor,  da ova muzička svečanost postane svojevrsan samit harmonike na Balkanu, gdje će svake godine da se okupljaju najeminentniji stručnjaci i pedagozi koji se bave harmonikom.

        Poslednji dan festivala u Ugljeviku obilježen je takmičenjima solista na harmonici. U pet kategorija takmičilo se više do 150 učesnika. Međunarodni žiri imao je težak posao pa su odlučivale nijanse.

     Tako je u bejbi kategoriji najveći broj bodova osvojio  Miloš Zelenović, Muzička škola ,,Kornelije Stanković”, dok je u prvoj kategoriji pobijedila Anđela Nikolić iz Šapca. U drugoj kategoriji  prvo mjesto, sa najvećim brojem bodova, pobijedio je Topalović Bojan, takođe iz Šapca. Ukrajinac Aleksej Murza pobjednik je treće kategorije, dok je Beograđanin Stefan Adamović bio najbolji u četvrtoj kategoriji. Pobjednik pete kategorije je Aleksandar Knežević iz Kruševca.

               U večernjim časovima Vladimir Murza i Aleksandar Polujev održali su koncert.

        Festival je na dan prenesen u susjednu Bijeljinu, gdje će učenici laureati i profesori harmonike Ukrajinac Vladimir Murza i Rus Aleksandar Polujev održati koncert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *