U ugljevičkoj Centru za kulturu ,,Filip Višnjić” sinoć je održano Veče narodne muzike, čime je započet Peti međunarodni  festival harmonike. Pored domaćina – učenika harmonikaša iz Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković” veče su igrom i svirmom uljepšali  članovi Kulturno-umjetničkog društva ,,Rudar” i Orkestra  harmonika Osnovne škole ,,Aleksa Šantić”. Ljubitelji harmonike i tradicionalne narodne muzike uživali su dva časa u svirci i igri.

  Slaviša Perić, direktor Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković”, kaže da ovaj festival harmonike postaje sve popularniji i priznatiji kada je akademska harmonika u pitanju.

            – Pošto je harmonika veoma prisutna u tradicionalnoj i novokonponavoj muzici kod Srba, ali i u cijelom svijetu, od ove godine uveli smo u program festivala i Veče narodne muzike, rekao je Perić.

            Predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić kaže da je cio Ugljevik ponosan na ovaj Festival, po kome je ova podmajevička opština postala i prepoznatljiva.

            – Opština svake godine podržava ovu manifestaciju kao pokrovitelj ove najznačajnije kulturne svečanosti, istakao Simić.

            Za naredna tri dana Festivala u Ugljeviku će biti održana takmičenja po kategorijama dok će ljubitelji harmonike uživati u večernjim koncertima.

            U ponedjeljak se Festival seli u susjednu Bijeljinu, odnosno u Centar za kulturu ,,Semberija” gdje će biti održan gala koncert.

            U utorak i srijedu Festival ,,prelazi”  u susjednu Srbiju, odnosno Bogatić, gdje će se ljubiteljima harmonika sa desne strane Drine predstaviti učenici laureati i kamerni orkestar Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković te Ukrajinac Vladimir Murza, priznati profesor harmonike na Muzičkoj akademiji u Odesi i njegov kolega Sergej Osokin iz Rusije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *