U Ugljeviku je sinoć zvanično otvoren Peti međunarodni festival ,,Dani harmonike 2013.”, manifestacija koja će za narednih sedam dana ,,posjetiti” tri opštine u dvije države (BiH i Srbiji) i okupiti više od 300 takmičara izvođača i pedagoga  iz 13  evropskih zemalja.  Osim Ugljevika i Bijeljine, festival će biti održan i u opštini Bogatić.   Publici će se predstaviti i zvučna imena iz svijeta muzike – Rusi Aleksandar Skljarov i Sergej Osokin te Ukrajinci Vladimir Murza, Kristina Andruhiv i Irina Serotjuk.

  Tako će se na manifestaciji, pored Bosne i Hercegovine, naći i gosti iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Slovenije. Učešće su prijavili i harmonikaši iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Poljske, Rusije, Ukrajine,  Bugarske pa čak i iz Švedske.

            Sinoć, na svečanom otvaranju, u prepunom ugljevičkom Domu za kulturu ,,Filip Višnjić” koncert je održaoVladimir Murza,  uvaženi profesor na Muzičkoj akademiji u Odesi. Pored njega svirali su i laureati cjelokupnog takmičenja od ranijih godina – Aleksandar Nikolić, Srbija,  i Danijel Piler, Austrija te učenici domaćini.

            Direktor Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković” Slaviša Perić kaže da svake godine Festival harmonike posjeti sve više izvođača, takmičara i ljubitelja harmonike.

– Ovaj Festival postaje  najsadržajniji na prostoru bivše Jugoslavije i lagano prerasta u jedan od najznačajnijih i najkvalitetnijih festivala harmonike u Evropi, istakao je Perić.

            Muzički umjetnik Aleksandar Skljarov iz Rusije primijetio je takođe da Festival harmonike postaje kulturni centar u regionu.

            – Svake godine je bolji kvalitet svirke zahvaljujući ovom muzičkom događaju, istakao je Skljarov dodajući da se svake godine publici i profesorima nametnu novi mladi talenti.

            Proglašavajući Festival zvanično otvorenim načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić istakao je da je svima drago što će ova podmajevička opština narednih dana biti regionalni centar kulturnih zbivanja.

            – Pored uglja i proizvodnje električne energije Ugljevik je postao prepoznatljiv i po kvalitetnom međunarodnom Festivalu harmonike. Veliki broj učesnika govori da smo u pravu kada i u ovim teškim vremenima  dajemo značaj kulturi, istakao je Perić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *