U organizaciji Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković” u Ugljeviku je u četvrtak uveče počeo Četvrti međunarodni festival ,,Dani harmonike 2012.”, manifestacija koja će trajati sedam dana i okupiti više od 200 takmičara izvođača i pedagoga  iz 11  evropskih zemalja.

Pored BiH, učešće su prijavili gosti iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Mađarske, Austrije, Rusije, Ukrajine i Bugarske. Publici će se predstaviti i zvučna imena iz svijeta muzike – Rusi Aleksandar Skljarov i Aleksandar Poeluev kao i Vladimir Murza iz Ukrajine. Oni će održati predavanje i javni čas mladim talentima.

    Za razliku od prethodnih godina, Festival će ove godine ,,pomjeriti državne granice”. Osim Ugljevika i Bijeljine, festival će biti održan i u opštini Bogatić, u Srbiji čijoj će se publici predstaviti Vladimir Murza i Aleksandar Poeluev kao i učenici  laureati Muzičke škole ,,Kornelije Stanković”. Od ove godine, po prvi put, biće dodijeljen prelazni pehar za laureat  cjelokupnog takmičenja

  Sinoć, na svečanom otvaranju, u prepunom ugljevičkom Domu za kulturu ,,Filip Višnjić” koncert je održao Vladimir Murza,  uvaženi profesor na Muzičkoj akademiji u Odesi.

             On je primijetio da je za poslednje četiri godine, od kada učestvuje na festivalu, kvalitet sviranja sve bolji i da Ugljevik, zahvaljujući ovom muzičkom događaju, postaje kulturni centar u regionu.

            – Svaki put publici i profesorima nametnu se novi mladi talenti, istakao je poslije koncerta Murza,  profesor poznat po osvojenim mnogobrojnim nagradama na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima u svijetu.

            Slaviša Perić, direktor Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković” izjavio je novinarima da ugljevički Festival  ,,Dani harmonike” ide polagano ,,stazama  Pule”.

            – Najveći festival harmonike održava se svake godine u Puli već 37 godina i mi idemo polako istim putem. Samo se u tom hrvatskom gradu može da okupi ovoliko takmičara na jednom mjestu, istakao je Perić i dodao da ugljevički festival privlači takmičare zbog eminentnih stučnjaka harmonike iz Rusije i Ukrajine koje ova škola angažuje.

  Proglašavajući ,,Dane harmonike” otvorenim, načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić je istakao da mu je drago što će ova podmajevička opština narednih dana biti regionalni centar kulturnih zbivanja.

       – Ovo je izraz naše potrebe da osjetimo na koji se način umjetnost razvija u svijetu kao i da pokažemo svoje umijeće. Ovaj događaj je prozor u svijet Ugljevika kao cijele Republike Srpske. Sigurno je da sredine koje imaju zdrav kulturni ambijent imaju preduslove za zdrav život, poručio je Perić

U petak, drugog dana Festivala, u Ugljevičkom Centru za kulturu biće održani javni časovi  harmonike a zatim će koncerte održati Rusi Aleksandar Skljarov i Aleksandar Poeluev kao i Vladimir Murza iz Ukrajine.

            Po programu, vikend je predviđen za takmičenja solista i kamernih sastava kao i za koncerte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *