Ispred ugljevičkog Centra za kulturu “Filip Višnjić” otkrivena je i osvještana skulptura srpskom guslaru i tvorcu srpskih narodnih pjesama Filipu Višnjiću, najpoznatijem Ugljevičanu, rođenom u podmajevičkom selu  Gornja Trnova prije skoro dva i po vijeka. Jedinstvena skulptura Filipa Višnjića prikazuje slijepog guslara u stojećem stavu sa štapom u jednoj i guslama u drugoj ruci. Tako ovo vajarsko djelo na simboličan način ukazuje da je ,,srpski Homer” iz rodnog Ugljevika krenuo  na svoje putešestvije po ,,bijelome svijetu”.

Da otkriju skulpturu ,,srpskom Homeru”, djelo akademske vajarke Mirjane Vuksanović iz Beograda,  čast je pripala načelniku opštine Ugljevik Vasiliju Periću i gradonačelniku Loznice Vidoji Petroviću.
             AKADEMIJA I IZLOŽBA
            U ugljevičkom Centru za kulturu ,,Filip Višnjić” organizovana je Svečana akademija u čast otkrivanja skulpture srpskom pjesniku i guslaru. U realizaciji programa Akademije učestvovali su i učenici Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković” Vasna Šarčević i Miloš Zelenović.
Nakon Svečane akademije, u Galeriji ugljevičkog Centra za kulturu otvorena je izložba fotografija ,,78 godina Vukovog sabora u Loznici”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *