U organizaciji Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković”, u Ugljeviku je sinoć otvoren Treći međunarodni muzički festival “Dani harmonike”, najveća muzička svečanost u BiH posvećena harmonici koji će za pet dana okupiti preko 200 izvođača i takmičara iz 12 evropskih zemalja. Pored takmičara solista i kamernih sastava, veliki doprinos manifestaciji daće eminentni stručnjaci iz oblasti harmonike kao što su uvaženi profesori iz Ukrajine Vladimir Murza i Vladimir Olejnik te Rus Aleksandar Skljarov.

U prepunoj sali ugljevičkog Centra za kulturu ,,Filip Višnjić” sinoć je načelnik opštine Vasilije Perić festval proglasio otvorenim.

 – Ponosni smo što, iako smo mala opština, imamo Osnovnu muzičku školu ,,Kornelije Stanković i vrsne muzičke stručnjake i izvođače koji su nas zavidnim novoom umjetničkog znanja predstavljali u regionu i svijetu, istakao je načelnik Perić na otvaranju.

            Ponosni smo, dodao je načelnik, i to što po treći put možemo biti dobri domaćini za preko 200 takmičara i predavača iz 12 evropskih zemalja.

            – U opštini smo prepoznali kvalitet i osjetili potrebu da podržimo ovakve skupove jer je naša obaveza da ističemo i pomažemo one koji su najbolji, naglasio načelnik opštine Ugljevik koja je generalni pokrovitelj ove manifestacije.

  Profesor na Muzičkoj akademiji u Odesi Vladimir Murza je primijetio da se za tri godine, koliko dolazi na festival u Ugljevik, broj učesnika utrostručio kao i kvalitet svirke.
            – Kvalitet je svake godine sve bolji a interesovanje za nastup sve veće i to govori sve o festivalu koji je organizovala Muzička škola ,,Kornelije Stanković”, čiji je direktor i profesor Slaviša Perić doktorirao u Ukrajini, istakao je Murza, profesor poznat po mnogim osvojenim nagradama na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima.  Ovaj istaknuti ukrajinski umjetnik održanje narednih dana u Ugljeviku i javne časove harmonike.
            Pored profesora Murze, mnogobrojnoj publici na otvaranju predstavili su se svirkom i njegov sin Aleksandar Murza te solisti i orkestar Muzičke škole ,,Kornelije Stanković”.
  Danas, drugog dana manifestacije, planirano da se održi javni čas harmonike dok će u večernjim časovima biti održana tri koncerta. Publici će se predstaviti Trio ,,Pulsacion” i Miodrag Krstić iz Srbije kao i Ansambl harmonika iz Mađarske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *