Povodom Međunarodnog muzičkog festivala ,,Dani harmonike”, načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić organizovao je prijem za učenike Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković” te uručio skromne novčane nagrade najistaknutijim učenicima i članovima orkestra. Opština Ugljevik je generalni pokrovitelj ove kulturne manifestacije koja počinje danas i trajaće narednih pet dana.

– U ovoj manifestaciji učestvuju izvođači i takmičari iz devet evropskih zemalja pa je ovo i svojevrsna multikulturalna svečanost koja Ugljevičanima mnogo znači. Biće to prilika da naši mladi muzičari pokažu šta znaju, ali i da vidimo šta drugi umiju, istakao je načelnik Perić.
    On je obećao da će opština nastaviti da pomaže razvoj kulture i nagrađuje talente. Tri učenika Muzičke škole ,,Kornelije Stanković” načelnik je darovao sa po 200, dok je članove orkestra uručio po 150 KM.

U prošloj i ovoj takmičarskoj sezoni mladi ugljevički harmonikaši osvojili su po 80 nagrada, od čega su čak 50 prva mjesta.
    Nije mali uspjeh, kaže Perić, dvije godine zaredom vratiti se sa takimičenja u Puli, najvećeg muzičkog festivala harmonike na Balkanu gdje je učestvovalo 700 takmičara, sa osvojenim prvim mjestima kao što su to uradili mladi muzičari iz Ugljevika.

Sumirajući rezultate ovogodišnje takmičarske sezone, direktor Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković” Slaviša Perić kaže da bi ovoliki broj osvojenih medalja bio veliki uspjeh i za velike gradske škole sa dugom tradicijom.     
    U ovoj takmičarskoj sezoni, kao i u prošloj, učenici Osnovne muzičke škole, koja postoji tek četiri godine, nisu se vratili ni sa jednog takmičenja kod nas i u regionu bez osvojenih nagrada.
            Nedavno je na Takmičenju muzičkih škola iz Republike Srpske kamerni orkestar harmonika Škole ,,Kornelije Stanković” osvojio prvo mjesto. Veliki je uspjeh sama činjenica da jedna takoreći skoro osnovana škola ima kamerni orkestar a da ne govorimo o nagradama, naročito prvim.

Na velikoj muzičkoj manifestaciji u Ubu mladi talenti ove škole u šest kategorija osvojili su šest prvih i tri druga mjesta. Sa takmičenja u Šapcu, gdje su izvođačke kvalitete oprobali učenici iz Srbije, BiH i Hrvatske, osvojili su jedno prvo i jedno drugo mjesto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *