Povodom Srpske nove godine, učenici Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković” održali su cjelovečernji koncert u prepunoj Galeriji bijeljinskog Centra za kulturu. Sinoćni nastup govori da su mališani, učenici najmlađe muzičke škole u Republici Srpskoj,  u prošloj godini kvalitetno radili i da su spremni da u narednoj  takmičarskoj sezoni da opravdaju osvojene nagrade.

Iako postoje samo četiri godine, pred bijeljinskom publikom pokazali su imaju puno mladih talenata. Oni se ne plaše ni jednog domaćeg i stranog takmičenja pa su bili učesnici na skoro svim većim javnim nadmetanjima harmonika u regionu. U prošlogodišnjoj takmičarskoj sezoni osvojili su ukupno 50 prvih nagrada. Osim Bosne i Hercegovine i susjedne Srbije i Hrvatske, stigli su da pokažu znanje u Mađarskoj i Austriji i ni sa jednog takmičenja nisu se vratili bez prvih nagrada, za šta su dobili priznanja od predsjednika Vlade RS Aleksandra Džombića i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske odnosno ministra Antona Kasipovića.

      Direktor Škole Slaviša Perić kaže da njihovi učenici učestvuju na takmičenjima svih nivoa – od republičkog, federalnog do najprestižnijih festivala.

            – Za relativno kratko vrijeme postigli smo značajne uspjehe na polju koncertne djelatnosti, pobjednici smo na mnogim muzičkim festivalima u nekoliko zemalja i zato smo, na osnovu ukupnog broja nagrada i laureata, rangirani među najuspješnije muzičke škole na Balkanu, istakao je Perić.

            Osnovna muzička škola ,,Kornelije Stanković”, u Ugljeviku, Bijeljini i austrijskom Gracu,  ima ukupno 100 učenika. Iako nemaju dugu tradiciju, kaže Perić, to im nije smetalo da brzo napreduju.

            .- Zahvaljujući ruskim metodoma obrazovanja  za veoma kratko vrijeme stali smo ,,rame uz rame” sa školama koje imaju više stotina učenika i višedecenijsku tradiciju, tvrdi Perić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *