Malo je ustanova koje mogu da se pohvale tako brzim razvojem kao ugljevička Osnovna muzička škola “Kornelije Stanković”. Nisu se navršile ni pune tri godine od osnivanja, a ova obrazovna ustanova se proširila na susjednu Bijeljinu, dok je odnedavno osnovana i u austrijskom Gracu.

 Tako se u evropskoj prijestonici kulture u ovu specijalizovanu austrijsku školu za harmoniku upisuju mališani već od pete godine – u nižu muzičku školu, a zatim srednju i kasnije višu školu. Osim na harmonici, koja je osnovni instrument, u ovoj muzičkoj ustanovi može da se izučava i usavršava sviranje gitare i na klaviru.

Direktor škole Slaviša Perić, koji je muziku doktorirao na Univerzitetu u ukrajinskoj Odesi, kaže da je od austrijskog Ministarstva za kulturu dobio dozvolu za rad i maksimalnu podršku i pomoć da bi osnovao muzičku školu. On je dodao da je za ovu namjenu austrijsko Ministarstvo kupilo muzičke instrumente.
    – Austrijanci, kao i ostali dio zapadne Evrope, veoma cijene rusku školu harmonike, koja je najpriznatija u svijetu. Zato ću u novootvorenoj školi predavati ja i nekoliko mojih ruskih kolega – rekao je Perić.
  On je dodao da su osim austrijske djece veliko interesovanje pokazali i mališani iz naših krajeva, čiji su roditelji na privremenom radu u ovoj zemlji.
– Pored osnovnog plana i programa, koji je po evropskim standardima, uveli smo i program da djeca sa ovih područja mogu da izučavaju i našu narodnu muziku – istakao je Perić.
Kao i ovdje, dodao je on, i tamo je najveća zainteresovanost za harmoniku.
– Harmonika je instrument u ekspanziji uopšte u Evropi. Kod nas je od ranije prihvaćena kao narodni instrument, jer se dosta svira narodna muzika, dok u Evropi harmonika tek dolazi do izražaja – tvrdi Perić.
   Perić je Muzičku akademiju završio u ukrajinskom gradu Odesi, u klasi profesora Vladimira Murze, svjetski priznatog stručnjaka za harmoniku. Tokom desetogodišnjeg školovanja u ovoj zemlji on je magistrirao, a zatim i doktorirao muziku.

Đaci
Muzičku školu “Kornelije Stanković”, koja već tri godine radi u Ugljeviku i ima istureno odjeljenje u Bijeljini, pohađa ukupno 90 učenika. Osim na harmonici, za koju vlada najveće interesovanje, mališani mogu da uče da sviraju na klaviru i gitaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *