Da male sredine i ustanove u njima, uz velike stručnjake, mogu stvoriti velike umjetnike pokazuje i primjer ugljevičke Osnovne muzičke škole  ,,Kornelije Stanković”.  Iako su, sa nepune tri godine postojanja i rada, najmlađa muzička škola u regionu, njihovim učenicima nije smetalo da na nedavnom takmičenju mladih harmonikaša u Loznici osvoje najveće nagrade.

  U konkurenciji od stotinjak mladih harmonikaša iz svih krajeva Srbije i Bosne i Hercegovine, i više škola iz velikih gradova kao što su višemilionski Beograd i  Kragujevac, koje imaju tradiciju rada dugu više decenija, Ugljevičani su osvojili jedno prvo i tri druga mjesta.

Takmičeći se u najmlađoj, tzv. bejbi kategoriji, devetogodišnji Ugljevičanin Miloš Zelenović osvojio je prvo mjesto, a njegova vršnjakinja Vesna Šarčević bila je drugoplasirana.

Predstavljajući ugljevičku Muzičku školu ,,Kornelije Stanković”,  Nemanja Tošić je osvojio drugo mjesto u ,,A” kategoriji, kao i njegov drug Tomislav Cvijetinović u ,,B” kategoriji.

Beograda i Kragujevca i domaćina iz Loznice, na ovom međunarodnom takmičenju pojavili su se najbolji mladi muzičari iz cijele Srbije – Novog Sada, Rume,  Šapaca, Valjeva, Novog Kneževca te Bačke Palanke, Uba, Smedereva, Zemuna, Sremske Mitrovice i Svilajnca. Od muzičkih škola iz Bosne i Hercegovine, u takmičenju su još učestvovali škole iz Banjaluke, Bijeljine, Prijedora, Zvornika i Brčko distrikta.

   Direktor Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković” i doktor harmonike Slaviša Perić veoma je zadovoljan što Ugljevik, iako mala podmajevička opština, ima velike talente. Za njihove takmičare skup u Loznici je bio prvi takmičarski nastup.

  – Veoma smo zadovoljni obzirom da smo tamo predstavljali najmlađu muzičku ustanovu i da su naši učenici prvi put nastupali, istakao je Perić i dodao da će im ovakav rezultat biti dodatni motiv za pripreme za nova inostrana takmičenja i festivale harmonike, a ove godine biće ih puno.

   – Planiramo da u ovoj godini nastupimo na još nekoliko međunarodnih takmičenja. Već krajem ovog mjeseca idemo u Banjaluku, a kasnije u Gračanicu i Sarajevo. Na najveći broj ovogodišnjih takmičenja konkurisaćemo u Srbiji – Ubu, Smederavu zatim Lazarevacu i Beogradu.  Planiramo da idemo i u hrvatsku  Pulu, kaže Perić.

   Ova muzička škola ne zazire ni od evropskih nastupa, pa u ovoj godini planiraju da sviraju na muzičkom festivalu u Strazburu, jer su imali čast da ih na ovaj skup revijalnog karaktera pozove Francuski kulturni centar u BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *