Prvi “Talent Kamp” koji je trajao od 06-08.juna okupio je djecu od trećeg do devetog razreda i srednjoškolce, pobjednike školskih i republičkih takmičenja iz svih krajeva Republike Srpske.

Svečanost otvaranja prvog „Talent kampa 2022“ uveličali su već afirmisani mladi talenti i uspješni sportisti, koji svojim primjerima uspjeha motivišu mlade.

Tako je svoje iskustvo sa njima podijelio dvanaestogodišnji Đorđe Perić, mladi virtuoz, jedan od najboljih svjetskih harmonikaša, te izveo nekoliko kompozicija na svečanom otvaranju kampa.

Učesnici kampa bili su srpski džudista Nemanja Majdov i jedan od najboljih srpskih odbojkaša svih vremena Vladimir Grbić.

Nemanja Majdov istakao je da treba širiti ljubav, ali prije svega biti dobar čovjek, što je danas najteže, da bi se postigao cilj, jer to nema cijenu.

– Koliko radiš, toliko dobijaš, bitna je vjera u sebe, u rad – naglasio je on.

Grbić je rekao da je uvijek tu šta god da se radi za djecu, ističući da znanje i iskustvo njima može puno pomoći za buduće školovanje.

On je dodao da djeca treba da znaju da ima neko kome je stalo do njih, iskoriste nešto što su rekli na panelu kako bi izgradili svoje sopstvene principe.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić zaključila je nakon trodnevnog „Talent kampa 2022“ da je namjera ovog ministarstva da podstiče izvrsnost, nadarenost i talente, ne samo kroz redovno školovanje, nego i ovakvu vrstu kampova na kojima će, s jedne strane, učenici steći znanja koja ne stiču tokom redovnog školovanja, a s druge, upoznati prijatelje, odnosno učenike sa sličnim interesovanjima.

– Moj savjet svim mladim talentima bez obzira da li je u pitanju sport, nauka, umjetnost jeste da budu fokusirani na ono što ih čini srećnim, da svoje ciljeve ne moraju da zacrtavaju kako ih recimo uče, već samo da osjete svoj fokus i vježbaju na šta su se fokusirali te da se ne obaziru na okolinu. Poštujte kritička mišljenja, ali radite na tome da uvijek budete još bolji, da ispravite sve svoje greške i da naučite iz njih – poručila je Leontina Pat, direktor Dječijeg kulturnog centra Beograd.

Kamp je realizovan u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom i Inovacionim centrom Banjaluka, pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske Željke Cvijanović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *