Na Dan Republike Srpske, na svečanosti u Andrićgradu, u Višegradu, jednom od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika, Miroslavu Maksimoviću i ruskom piscu Jevgeniju Vodolazkinu uručena je „Velika nagrada Ivo Andrić”, koju dodeljuje Andrićev institut.

Postavljajući duhovnu dobit iznad svega , osnivač grada posvećenog jednom piscu, rekao je da je nastanak Andrićevog Instituta i uopšte ideja da se ovde, kraj Drine pojavljuju i nagrađuju ljudi kao što je Ju Hua, Peter Handke ili Jevgenij Vodolazkin, uspeh koji životu daje drugu meru.

„Mislim da je više nego pametno i srećno rešenje bilo da Vodolazkin sa svojim romanom Brizbejn dobije nagradu, ovu, koja drugi deo naše nagrade čini internacionalnom, a da gospodin Maksimović, koji je zadužio i nadam se da mu srpska kultura ne duguje ništa, kao što ja dugujem srpskoj kulturi, da će on biti svrstan u onu knjigovodstvenu kolonu koja se zove – dobit”, rekao je reditelj Emir Kusturica.

„A to što u sebi nosimo nije samo naše, proizvod činjenice da živimo, nego smo to primili od drugih ljudi, genetski, porodičnim pamćenjem, istorijskim pamćenjem, i ko zna na koje sve načine. Naš jedini životni zadatak je da iz toga nešto stvorimo, nešto, što će i bez našeg života biti deo onoga što u sebi nose drugi ljudi”, kaže nagrađeni pesnik Miroslav Maksimović.

Vodolazkin je poželeo da mostom, koji je u svetsku književnost uveo Andrić, prođu svi koji su danas u sukubu, i kaže da je svet dostigao opasnu tačku u kojoj može da okonča svoje postojanje. A mostovi, mostovi ne razdvjaju. Njihova svrha je drugačija.

„Veliku nagradu Ivo Andrić” ustanovio je Andrićev institut 2015. godine, a do sada su je poneli Matija Bećković i Vladimir Kecmanović, potom Dušan Kovačević, Zahar Prilepin, Ju Hua, Bora Đorđević, Goran Petrović, Rajko Petrov Nogo, Dragoslav Mihajlović, Guzelj Jahina, Milovan Danojlić i Peter Handke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *