Nastupom na međunarodnom Festivalu harmonike u Strazburu, učenici Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković” pokazali da su stasali za evropsku muzičku scenu.

Orkestar harmonika ove škole održao je ukupno pet koncerata u više koncertnih dvorana u francuskoj prestonici kulture dok im je najveća potvrda kvaliteta bila odluka domaćina da dva koncerta održe u dvorani ,,Ilijada” u Strazburu, gdje obično sviraju najbolji evropski izvođači. Zbog dobre svirke francuski domaćini su ih pozvali da i sledeće godine nastupaju.

 Slaviša Perić, direktor ugljevičke Muzičke škole ,,Kornelije Stanković”, zahvalan je Francuskoj ambasadi u BiH i Francuskom kulturnom centru u Sarajevu jer su omogućili odlazak mladih izvođača na festival u Francusku.
   Perić kaže da su učenici puni lijepih utisaka sa Festivala i da razumije njihovo oduševljenje jer je i sam, dok se školovao kao mlad muzičar, nastupao u Francuskoj, Austriji, Portugalu, Njemačkoj, Italiji, Ukrajini i Rusiji.
   U junu ove godine Muzička škola ,,Kornelije Stanković” je po drugi put domaćin Međunarodnog festivala harmonike pa su i francuski izvođači potvrdili dolazak.

Dok je Orkestar Škole gostovao u Francuskoj, u Banja Luci je održano takmičenje Muzičkih škola Republike Srpske, na kojem su učenici ugljevičke muzičke škole osvojili više vrijednih nagrada.

   Tako je kamerni duo osvojio prvu nagradu, sa maksimalnim brojem bodova. Kao solisti, ugljevički mališani su osvojili čak četiri druga i sedam trećih mjesta

Mart 2010.godine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *