U bijeljinskom Centru za kulturu “Semberija” od 29.Jula-01.avgusta održana je ljetna škola harmonike, koja je okupila 22 učenika muzičkih škola iz sedam gradova Republike Srpske i BiH.

Organizatori Ljetne škole su Muzička škola “Kornelije Stanković” Bijeljina i Ugljevik, Udruženje umjetnika “Artist”, uz podršku Svjetske asocijacije akordionista.

Direktor škole “Kornelije Stanković” Slaviša Perić izjavio je novinarima da je ovaj događaj početna aktivnost u susret Svjetskom kupu harmonike čiji će domaćin iduće godine prvi put u istoriji biti Bijeljina i Republika Srpska.

“Privilegija je dobiti organizaciju tog događaja i uvjeren sam da će održavanje Svetskog kupa doprinijeti da se harmonika još više afirimiše na ovim prostorima”, naveo je Perić.

On je istakao da je, zahvaljujući manifestaciji “Dani harmonike” koja se održava 14 godina, stečena određena reputacija koja doprinosi da se talenti iz Republike Srpske i BiH nađu na međunarodnoj sceni i osvajaju nagrade.

Predavači u LJetnoj školi su Radu Ratoi, pobjednik Svjetskog kupa i Svjetskog trofeja harmonike i Aleksej Murza, prošlogodišnji pobjednik Svjetskog trofeja harmonike, kao i Slaviša Perić, koji je član i delegat Svjetske asocijacije akordeonista.

“Naši talenti imaju priliku da se usavršavaju u direktnom kontaktu sa najboljim izvođačima, a osim učenika i studenata, tu su i seminari za nastavni kadar, što je takođe značajno”, rekao je Perić.

Predavač Radu Ratoi izjavio je novinarima da ga raduje talenat i zainteresovanost djece koji je uočio već prvog dana LJetne škole harmonike u Bijeljini.

“Harmonika slovi za rasprostranjen i popularan instrument, na kom može da se svira i narodna i klasična muzika, a u budućnosti je vidim rame uz rame sa pijanistima”, naglasio je Ratoi.

Predavač Aleksej Murza kaže da mu je zadovoljstvo da svoje muzičko znanje prenosi na talentovanu djecu i ističe da se među talentima iz Srpske osjeti dugogodišnji rad i razvoj izvođenja na harmonici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *