U organizaciji Centra za kulturu ,,Filip Višnjić” i ugljevičke Svetosavske omladinske zajednice, u Galeriji Centra na Vaskršnji ponedjeljak  održana je nagradna izložba obojenih i našaranih jaja i dječijih crteža. Svečanost su svirkom uljepšali učenici Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković”.

Među više od 100 eksponata, izloženi po brojevima, tročlani žiri izabrao je najljepša  pa je čak 22 učesnika dobilo nagrade. Od mnogo obojenih i našaranih jajaj pažnju su privukla jaja sa likom Isusa Hrista i Bogomajke. Tako je najmaštovitije našarano vaskršnje jaje darovano je sa 50 KM, drugo sa 30, a  treće sa 20 KM.  Osim novčanih, dodijeljene su i nagrade u vidu poklona pa su se mnogi mališani obradovali školskoj i sportskoj opremi, loptama, igračkama …

Za najbolji likovni rad proglašen je crtež Zdravka Babića, učenika osmog razreda osnovne škole, dok je drugu likovnu nagradu dobio crtež Dijana Zarić, takođe učenik osmog razreda.

Nagrade su uručili načelnik opštine Vasilije Perić, potpredsjednik Skupštine opštine Đoko Simić, direktor Doma Predrag Vujević te predsjednik Svetosavske omladinske zajednice Ugljevik  Marko Tomić. Održavanje izložbe pomogli su optšina Ugljevik, Škola stranih jezika ,,Anglija” i privatno preduzeće ,,Jović SiD”. Na kraju svečane večeri, kao nagrada za sve učesnike, podijeljena su ,,kinder jaja”.

FARBANJE JAJA

     Jedan od najljepših srpskih običaja jeste farbanje i šaranje jaja za Vaskrs. Vrijedne domaćice, po običaju, jaja farbaju (boje) na Veliki Petak, dan kad se inače ništa drugo i ne radi jer nas sjeća na nevino Hristovo stradanje. Poslije Vaskršnjeg posta, ukućani se prvo omrse kuhanim i obojenim jajetom.Inače, vaskršnja jaja simbolizuju novi život i Hristovo uskrsnuće. Vaskršnje jaje znači radost za onoga ko ga prima, ali i za onog ko ga dariva.

April 2011.godine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *