Iako su osnovani tek prije četiri godine, učenici Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković” svake takmičarske sezone zabilježe veći broj nagrada na raznim takmičenjima pa su u ovoj, iako im je to tek četvrta sezona,  osvojili ukupno 50 prvih nagrada. Osim Bosne i Hercegovine i susjedne Srbije i Hrvatske, oni su u ovoj godini stigli da pokažu znanje u Mađarskoj i Austriji i ni sa jednog takmičenja nisu se vratili bez prvih nagrada.

   Iako su  jedna od najmlađih ustanova za obrazovanje muzičkih talenata u BiH ova takmičarska sezona bila im je zlatna. Sa posljednjeg  Međunarodnog festivala harmonike u Beču, prestonici evropske kulture, mladi virtuozi na harmonici iz Ugljevika i Bijeljini vratili su se sa osvojene četiri prve dok su iz mađarskog grada Paksa donijeli dvije prve nagrade.

Na Međunarodnom susretu harmonikaša u Puli, najvećoj muzičkoj manifestaciji  na Balkanu koja svake godine okupi najbolje muzičke izvođače i pedagoge osvojili su dvije prve nagrade i ovo je druga godina zaredom da osvaje prve nagrade na istom takmičenju, taman toliko koliko su se puta i pojavili na manifestaciji.
              Slaviša Perić, direktor Muzičke škole ,,Kornelije Stanković”, prezadovoljan je uspjehom svojih umjetnika i školom u kojoj još nije izašla generacija ,,malih maturanata”, a već niže nagrade. Na raznim takmičenjima po gradovima u Srbiji – Beogradu, Pančevu, Smederevu zatim Loznici, Šapcu i Ubu osvojili su ukupno 18 prvih nagrada dok su se sa poslednjeg nastupa u Sarajevu vratili sa osvojene dvije prve nagrade. 

– Za nas je veliki uspjeh vratiti se sa osvojenim prvim nagradama sa takmičenja u većim sredinama poput Beograda koji ima veliki broj muzičkih škola i dugu tradiciju a mi postojimo tek četiri godine, kaže Perić, koji je harmoniku i muzičke nauke doktorirao u Ukrajini.

         Na ovogodišnjem takmičenju muzičkih škola iz Republike Srpske u Banjaluci  kamerni duo Osnovne škole ,,Kornelije Stanković” osvojio je prvo mjesto dok su se iz Prijedora vratili kao pobjednici u kategoriji neklasičnih ansambala kamerne muzike.

    – Učešće Muzičke škole ,,Kornelije Stanković na takmičenjima poslednje dvije godine izuzetno je zapaženo. Škola je na samom vrhu po uspješnosti,te se na osnovu ukupnog broja nagrada i laureata može svrstati među najuspješnije muzičke škole na Balkanu, ocijenio je Perić.  

 FESTIVAL

            Osnovna škola ,,Kornelije Stanković” već treću godinu zaredom dokazuje da može da bude dobar domaćin i organizator međunarodnog festivala ,,Dani harmonike”, koji je ove godine okupio više od 200 takmičara izvođača i pedagoga iz deset evropskih zemalja. Pored učesnika iz BiH, na festvalu su se pojavili izvođači i eminentni stručnjaci iz Rusije, Ukrajine, Austrije, Mađarske zatim Slovenije, Makedonije te susjedne Srbije i Hrvatske.

            – Potrudićemo se da ova muzička svečanost u Ugljeviku postane svojevrsan samit harmonike na Balkanu, gdje će svake godine da se okupljaju najeminentniji stručnjaci i pedagozi koji se bave harmonikom, kaže Perić, direktor Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković” koja ove jeseni planira upis nove generacije učenika u dva odjeljenja u Ugljeviku i Bijeljini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *