Učenici Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković” održali su  “Kamerni koncert”  u ugljevičkom Centru za kulturu ,,Filip Višnjić”. Predstavljajući se u dva odsjeka – harmonika i klavir, mladi talenti su izveli 30 tačaka. Tako učenici najmlađe muzičke škole u Republici Srpskoj već tradicionalno svake godine održe koncert povodom krsne slave opštine optšine – Svete Petke Paraskeve, koja se slavi svake godine 27.oktobra.

  Direktor Škole Slaviša Perić kaže da je ovo prilika i da se udovolji ljubiteljima klasične muzike, ali i pokažu rezultati predanog rada učenika i njihovih predavača.

            – Veoma smo zadovoljni izvođenjem, a moje utiske podijelila je i publika nagrađujući izvođače stalnim aplauzima, izjavio je poslije koncerta direktor Škole Slaviša Perić i dodao da se nivo kulturnih dešavanja i kulturne svijesti povećao u poslednje vrijeme.

  Iako su osnovani tek prije četiri godine, učestovovali su na svim većim muzičkim takmičenjima u Bosni i Hercegovini, u zemljama regiona i zapadne Evrope i sa skoro svih takmičenja se vraćali sa osvojenim prvim nagradama.

      – Za relativno kratko vrijeme postigli smo značajne rezultate na polju koncertne djelatnosti, pobijedili smo na muzičkim festivalima u nekoliko zemalja i osvojili više od 100 nagrada, od čega 70 prvih, rekao je Perić.

 Ovogodišnja takmičarska sezona ostaće upamćena kao veoma plodna. U Mađarskoj su osvojili prvu nagradu, dok su na republičkom takmičenju osvojili tri prva mjesta. Na ovogodišnjem Festivalu u Minhenu Osnovna muzička škola ,,Kornelije Stanković” bila je  sveukupni pobjednik Festivala.

            – Posebno nam je draga pobjeda na ovom Festivalu jer je među 13 evropskih zemalja i više stotina učesnika naš kamerni sastav osvojio prvo mjesto i proglašen je za sveukupnog pobjednika ovako prestižnog takmičenja, rekao je Perić.

            Tri godine zaredom dobijaju priznanja od Ministarstva prosvjete i kulture i predsjednika Republike Srpske kao najuspješniji učenici.

            Najmlađa obrazovna ustanovna Osnovna muzička škola “Kornelije Stanković” ima 100 učenika. Osnovani su 2008. godine u Ugljeviku, a već naredne godine, zbog velikog interesovanja, radili su i u Bijeljini. Od 2010. Škola rade i u austrijskom Gracu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *