Slaviša Perić, direktor Muzičke škole „Kornelije Stanković“, ponosan na rezultate učenika

Muzička škola „Kornelije Stanković“ iz Ugljevika i Bijeljine, koja je organizator festivala „Dani harmonike“, nedavno je u Gracu priredila i četvrti „Akordeonfest“.

Festival, koji je internacionalog karaktera, ovaj put je okupio brojne učesnike iz Austrije, Slovačke, Italije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Ukrajine, Rumunije, Srbije i BiH.

Prema riječima Slaviše Perića, direktora pomenute muzičke škole, organizacija festivala međunarodnog karaktera predstavlja zahtjevan i odgovoran posao u koji je uključen stručni tim saradnika iz oblasti kulture.

Posebno zadovoljstvo nam je što festival organizujemo u Gracu, gradu koji nosi status prestonice evropske kulture. Festival je podržan od strane Odjeljenja za kulturu grada Grac, koji je generalni pokrovitelj manifestacije. „Akordeonfest“ uvršten je u kalendar kulturnih dešavanja grada Grac. Festival okuplja vrhunske umjetnike, pedagoge, izvođače i ljubitelje harmonike iz svih krajeva svijeta sa tendencijom da „Akordeonfest“ postane jedan od vodećih i najznačajnijih u Evropi – objašnjava Perić.

Poziv iz Austrije

Školujući se na odeskoj državnoj Muzičkoj akademiji “A. V. Neždanova” u Ukrajini završio je osnovne i koncertno-izvođačke postdiplomske studije na harmonici. Imajući uvid u njegovo obrazovanje austrijsko Ministarstvo kulture ponudilo mu je mogućnost za nastavak umjetničkog rada na teritoriji Austrije.

– Odlučio sam da osnujem muzičko-obrazovnu instituciju kako bih znanje koje sam stekao prenosio na buduće generacije. Tako je došlo do osnivanja muzičke škole u Austriji, a uporedo sam osnovao Muzičku školu „Korenelije Stanković“ u Ugljeviku i Bijeljini, s obzirom na to da je moje porijeklo iz tih krajeva. Ovu muzičku ustanovu u Gracu, Bijeljini i Ugljeviku pohađa više od stotinu učenika na odsjecima harmonike i klavira – rekao je Perić.

„Dani harmonike“ održavaju se u Ugljeviku, Bijeljini, Bogatiću i Beogradu. To je, prema njegovim riječima, i prvi festival harmonike u BiH, a ove godine proslavio je jubilej – 10 godina od osnivanja. Članovi žirija ovog festivala su impozantni umjetnici poput Jurija Šiškina, Vladimira Murze i drugih svjetskih harmonikaša.

– Tokom školovanja u inostranstvu stekao sam brojna poznanstava sa vodećim pedagozima i svjetskim izvođačima na harmonici. Vremenom su poznanstva prerasla u neraskidiva prijateljstva što je u velikoj mjeri uticalo na ostvarenje moje umjetničke zamisli da u mjestu iz kojeg sam potekao osnujem festival koji će okupljati eminentne stučnjake i najveće koncertne izvođače na harmonici. Služeći se iskustvima koja sam sticao na mnogim muzičkim manifestacijama uspio sam u tome o čemu svjedoči i desetogodišnja tradicija festivala „Dani harmonike“ – naveo je Perić.

Centar harmonike

Ističe da „u malim mjestima kao što su Ugljevik i Bijeljina, gdje umjetnička muzika nije dovoljno afirmisana, pokrenuti ovaj festival nije bilo lako“.

– Bez obzira na sve poteškoće postao je jedan od najuglednijih festivala akademske harmonike u Evropi, a zahvaljući njemu Ugljevik i RS postali su svojevrsni centar harmonike, koji je ucrtan na kulturnoj mapi. Organizacija festivala harmonike „Akkordeonfest“ u Gracu znatno je jednostavnija samom činjenicom da je Grac jedan od vodećih kulturnih centara, gdje se poseban značaj pridaje kulturi i vrednovanju ovakvih manifestacija – rekao je Perić.

Učenici MŠ „Kornelije Stanković“ – pijanisti, harmonikaši, gitaristi – učestvuju na takmičenjima i prestižnim festivalima. Do sada su postigli značajne uspjehe na polju koncertne djelatnosti, takmičenjima u RS, regionu i inostranstvu i osvojili više od 400 nagrada, od čega je preko 300 prvih.

– U današnjem vremenu mahom su zastupljene pogrešne vrijednosti, koje nam sistemski urušavaju i uništavaju društvo u cjelini, počevši od djece i njihovog shvatanja lijepog i umjetnosti uopšte. Kao pedagog jako sam ponosan na postignute rezultate svih mojih učenika. Vodilja za dalji rad su svakako nagrade i zapaženi uspjesi učenika, koji su rezultat obostranog rada i nesebičnog zalaganja. Kao predavač insistiram na prezentovanju pravih vrijednosti koje u današnjem vremenu nisu dovoljno zastupljene. Smatram da mladi talenti nisu dovoljno podržani od društva i sredine u kojoj živimo, a posebno u Bijeljini – ističe Perić.

Priznanja

Za ostvarene rezultate 2010, 2011, 2012, 2013, pa i ove godine, učenici MŠ „Kornelije Stanković“ dobili su priznanja ministra prosvjete i kulture RS i predsjednika Vlade RS. To su Ljubiša Golić i Dejan Ljubojević (duo harmonika), Tomislav Cvijetinović, Pero Simić, Darko Perić, Živan Tomić i Milan Jovanović (Kamerni ansambl harmonika), Tomislav Cvijetinović, Ljubiša Golić (duo harmonika) i Miloš Zelenović (harmonika), Vesna Šarčević, Miloš Zelenović i Božana Lazić (trio harmonika), Tomislav Cvijetinović, Ljubiša Golić, Pero Simić, Živan Tomić (kvartet harmonika), Amar Ćosić i Dejan Bjelobaba (duo harmonika) i Đorđe Perić (harmonika).

Prave umjetničke vrijednosti

U ovoj godini istakli su se učenici Amar Ćosić i Dejan Bjelobaba osvojivši brojne nagrade kao kamerni duo harmonika. Na Republičkom takmičenju u Banjaluci, u disciplini kamerna muzika, bili su dobitnici specijalne nagrade sa osvojenih 100 bodova.

– Najveća nagrada meni, a i mojim učenicima biće da u budućnosti nastave uspješno da se bave umjetnošću, prezentuju prave umjetničke vrijednosti narednim generacijama, a prije svega da postanu ostvarene i kompletne ličnosti – poručio je Slaviša Perić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *