Nastupom svjetski poznatih izvođača i predavača harmonike – Ukrajinaca Vladimira Murze i Pavela Fenjuka u Ugljeviku je u četvrtak uveče otvoren Drugi međunarodni festival ,, Dani harmonike”, čiji je organizator ugljevička Osnovna muzička škola ,,Kornelije Stanković” i Centar za kulturu ,,Filip Višnjić”, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture RS i opštine Ugljevik.

PROGRAM   FESTIVALA

  U petak,  drugog dana Festivala, Vladimir Murza (priznati profesor na  Muzičkoj akademiji ,,Neždanova” u Odesi) i Pavel Fenjuk (uvaženi profesor na Muzičkoj akademija ,,P. I. Čajkovski” u Kijevu) održaće predavanja i javni čas harmonike. U večernjim časovima planirani su koncerti u izvođenju beogradskih umjetnika Dušana Stojanovića (gitara) i Branka Džinovića (harmonika) kao i nastup trija ,,Jazzmo” iz Kruševca. 

   Drugi dio Festivala, subota i nedjelja, planiran je za takmičenja mladih izvođača – solista na harmonici i gitari te kamernih sastava. Učešće je prijavilo više od 100 učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola iz Mađarske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Njihovo znanje i umijeće bodovaće međunarodni žiri. Poslije dodjele nagrada i priznanja, biće održan koncert laureata takmičenja. Nakon što Slaviša Perić, direktor Muzičke škole ,,Kornelije Stanković”, uruči priznanja i novčane nagrade najboljim takmičarima planiran je koncert laureata.

  Poslije takmičarskog dijela programa planirani su koncerti istaknutih umjetnika. Tako će se publici u ugljevičkom Domu kulture predstaviti španski gitarista Huan Ignasio Rueda te Beograđani Dušan Stojanovića (gitara) i Aleksandar Popović (harmonika) kao i nastup beogradskog trija ,,Balkanske žice”.

   Vikend je planiran i za muzičko usavršavanje pa će predavanja i javni čas gitare održati  Španac Huan Ignasio Rueda i beogradski umjetnik Dušan  Stojanović.

   U nedjelju, na oproštajnoj večeri od ugljevičke publike, solističke koncerte održaće gosti iz Ukrajine Vladimir Murza i Pavel Fenjuk. 

   U ponedjeljak, poslednjeg dana ovog muzičkog događaja, Festival će biti preseljen u Bijeljinu, gdje će u prostorijama Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković” biti održana konferencija o temi ,,,,Budućnost harmonike na Balkanu”. Veče je predviđena za koncert pa će u sali Gradskog bioskopa nastupati  svjetski poznata muzička imena Vladimir Murza i Pavel Fenjuk kao  i Huan Ignasio Ruedo i Dušan Stojanović. Publici će se još jednom predstaviti učenici-laureati Muzičke škole ,,Kornelije Stankovića, domaćina petodnevnog festivala. 

03-07. Jun 2010.godine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *