76. Svjetski kup harmonike održaće se od 5. do 9. septembra 2023. godine u Bijeljini u organizaciji (CIA) svjetske konfederacije akordeonista, udruženja umjetnika “ARTIST” Bijeljina i muzičke škole “Kornelije Stanković” Ugljevik.

Međunarodna organizacija CIA je organizator najprestižnije manifestacije harmonike u svijetu, Svjetskog Kupa harmonike, koji će se organizovati po 76. put, a po prvi put u istoriji u Republici Srpskoj. Osnovana  1935. godine  u Francuskoj i u svom sastavu ima preko 100 delegata iz više od 50 zemalja članica, a zvanični su partner sa UNESKO. Udruženje “Artist” je zvanična članica CIA, a predsjednik udruženja Slaviša Perić je delegat ispred BiH kao i počasni potpredsjednik ove međunarodne organizacije od 2023. godine.

Neki od dosadašnjih domaćina najprestižnije smotre harmonikaša bili su: Kina, Rusija, Kanda, SAD, Francuska, Norveška, Italija, Litvanija, Finska, Novi Zeland, Velika Britanija, Švakcarska, NJemačka… Ovogodišnji Svjetski Kup okupiće preko 400 učesnika iz 30 zemalja svijeta. Generalni pokrovitelj Svjetskog  Kupa harmonike koji će se održati u Bijeljini je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji bi i zvanično trebao dana 5 septembra u 19 časova  u Centru za kulturu „Semberija“ da prisustvuje svečanom otvaranju Svjetskog Kupa i zvanično ga otvori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *